Wetenschappelijke Screening voetbal
?>

Wat is een rust-ECG?

Het rust-elektrocardiogram (kortweg ECG of hartfilmpje) is een registratie van de elektrische activiteit van het hart, terwijl u in rust bent. Het hart is een holle spier, die samentrekt onder invloed van kleine stroompjes. Deze stroompjes kunnen met een ECG-apparaat zichtbaar worden gemaakt. Het rust-ECG geeft onder andere informatie over het hartritme, een eventuele beschadiging van het hart of een mogelijke verdikking van de hartspier.

Voorbereiding:

De dag van het onderzoek de huid niet insmeren met bodylotion, olie, zalf of crème. Hierdoor blijven de electrodes waarmee het ECG wordt gemaakt niet goed zitten op de huid en kan het zijn dat het ECG niet goed beoordeeld kan worden en later overgemaakt moet worden. In verband met het ontbloten van de enkels is het handig geen panty’s aan te hebben. Als het kan ook geen lange steunkousen, tenzij dit echt noodzakelijk is. Bij mannen die erg behaard zijn op de borst, scheren wij het borsthaar op enkele plaatsen weg.

Hoe werkt het maken van een rust-ECG ?

Het bovenlichaam en de enkels worden ontbloot. Bij vrouwen moet ook de BH uitgedaan worden. Er worden plakkers op uw borst, onderarmen en enkels aangebracht. Daaraan zijn draden, de electrodes, bevestigd. Hiermee wordt uw elektrische hartactiviteit gemeten. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Het resultaat van rust-ECG:

In Sportkinelab gaan we aan de hand van het Rust ECG een identificatie doen naar abnormaliteiten in het Hart. Indien wij zo een abnormaliteit ontdekken raden wij u aan om uw huisarts hiervan op de hoogte te brengen of een afspraak te maken met een Cardioloog.